School of Hits

School of Hits | DJ / Producer Privéles

Producer les / wat is het verschil met DJ les?

Veel mensen vragen mij wat het verschil is tussen DJ les en Producer les. Dat is een logische vraag omdat de twee begrippen vaak in één zin worden genoemd. Martin Garrix is bijvoorbeeld zowel een DJ àls een producer, en dat wordt dan vaak voor het gemak aan elkaar geplakt door iemand dj/producer te noemen. Maar het zijn toch echt twee verschillende dingen. Hier de uitleg:

Wat doet een Producer?

Een producer maakt zelf muziek. Of weet in ieder geval hoe hij verschillende elementen bij elkaar moet zetten om vanuit het niets een liedje te maken. Tegenwoordig kan je op je eigen computer, met de juiste software, vanaf de eerste beat, helemaal zelf een nummer in elkaar zetten dat daarna op de radio kan worden gedraaid. Dat is in brede lijnen wat je leert bij de producer les van School of Hits in Bussum. Vaak speelt de producer ook een instrument zoals piano waardoor het makkelijker is om de juiste akkoorden en melodieën zelf in te spelen op je computer.

Wat doet een DJ?

Een DJ draait in principe liedjes die al af zijn. De meeste DJ’s draaien muziek van anderen, bijvoorbeeld de liedjes die het publiek goed kent en graag wil horen. De kunst is vervolgens om zo’n goede opbouw en naadloze mix van de nummers te maken dat iedereen in het publiek het nog meer naar zijn zin heeft. Een DJ is dan ook veel met het publiek bezig en voelt de sfeer van het hele optreden goed aan. Het komt natuurlijk voor dat de DJ sommige liedjes zelf heeft gemaakt, als producer. Maar als je eenmaal op het podium staat en voor publiek het eindproduct laat horen, ben je op dat moment toch echt de DJ.

Het verschil tussen een DJ en een Producer.

Kan je tegelijkertijd DJ én Producer zijn?

Écht tegelijkertijd DJ en Producer zijn is wat lastig. Er zijn wel DJ’s die de nummers die ze laten horen ter plekke in elkaar zetten, maar daar hebben ze dan meestal van te voren mee geoefend. Als DJ ben je dus veel meer aan het optreden terwijl een producer zijn nummer niet met publiek erbij maakt. Om een goed nummer te schrijven en op te nemen is meestal wat meer tijd en overdenking nodig. Er zijn natuurlijk wel producers die óók DJ zijn, en andersom. Bij School of Hits kan je in elk geval zowel DJ les àls Producer les krijgen. Er is een aantal leerlingen dat inderdaad allebei doet. Per les kiezen we wel of we het één of het ander doen, zodat er wel voldoende focus is.

Vind je dit een interessant verhaal en zou je ook wel DJ les of Producer les willen hebben? Neem dan Contact op met School of Hits in Bussum!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 School of Hits

Thema door Anders Norén